maanantai, 01 huhtikuu 2019 20:15

Hermeksen Kristian Kankaalle viiden ottelun pelikielto - KeuPan Olli-Petteri Viinikaiselle kahden ottelun pelikielto

Kokkolan Hermeksen Kristian Kankaalle on määrätty viiden ottelun pelikielto ja KeuPan Olli-Petteri Viinikaiselle kahden ottelun pelikielto.

Mestiksen kurinpitoryhmä on määrännyt Kokkolan Hermeksen Kristian Kankaalle viiden ottelun pelikiellon ja KeuPan Olli-Petteri Viinikaiselle kahden ottelun pelikiellon perjantaina 29. maaliskuuta pelatun ottelun tapahtumista.

Kurinpitopäätöksen perustelu

Sääntökirjan 127 kohdan määritelmän mukaan poikittainen maila on teko, jossa pelaaja taklaa vastustajaa kehoon jäästä kohotetulla, molemmin käsin pidetyllä mailalla. Samaisen säännön ii kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa poikittaisen mailan seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Tilanteessa Hermeksen Kristian Kangas kamppaa KeuPa HT:n Olli-Petteri Viinikaisen KeuPa HT:n päädyssä, mistä ottelun tuomari on tuomitsemassa Kankaalle pienen rangaistuksen kampituksesta. Tämän jälkeen tilanteeseen tullut Kangas lyö kolme kertaa poikittaisella mailalla jäässä makaavaa Viinikaista. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökirjan kohdan mukainen poikittainen maila ja siten rangaistava teko.

Iskujen kova voima ja pelitilanne huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Asian seuraamusharkinnassa on otettu huomioon, että teko suoritetaan leveällä mailaotteella, jolloin vastustajaan osuu tilanteessa tuntuvalla voimalla nimenomaisesti mailan varsiosa. Saadun näytön perusteella iskut osuvat vastustajan olkapään seudulle. Vaikka iskut olisivatkin osuneet vastustajan suojuksiin, sisältää teko tästä huolimatta merkittävän loukkaantumisriskin. Lisäksi tulee huomioida, ettei vastustajalla ole ollut tilanteessa minkäänlaista mahdollisuutta suojautua iskuilta. Kurinpitoryhmä katsoo teon olleen tilanteeseen nähden varsin ylimitoitettu ja heijastavan vastustajan kunnioituksen puutetta.

Edellä esitetty ja Mestiksen kauden 2018-19 seuraamuskäytäntö huomioiden Hermeksen Kristian Kankaalle määrätään viiden (5) ottelun lisärangaistus.

Edelleen sääntökirjan Sääntökirjan 116 kohdan mukaisen määritelmän mukaan sopimattomassa käytöksessä tuomaristoa kohtaan on kyseessä pelaajan tai joukkueen toimihenkilön yritys viedä tuomariston valtaa, halventaa tai heikentää tuomaria tai kyseenalaistaa tuomarin rehellisyyden, taidot tai fyysisesti uhmaa tuomaria. Samaisen sääntökohdan v 1. Kohdan mukaan ottelurangaistus tuomitaan pelaajalle tai joukkueen toimihenkilölle, joka tarkoituksellisesti ja piittaamattomasti käyttää millään tavoin voimaa tuomaria kohti tai joka aiheuttaa tuomarin loukkaantumisen.

Edellä kuvatun poikittaisen mailan jälkeen Viinikainen, Kangas ja joukko muita pelaajia ajautuvat iskujen vaihtoon maalin takana päädyn tuntumassa. Linjatuomarin tullessa pelaajien väliin, osuu osa Viinikaisen iskuista linjatuomaria kypärän seudulle. Kurinpitoryhmä katsoo, että pelaajan olisi tullut huomioida paremmin pelaajien väliin tullut ja siten tehtäväänsä suorittava linjatuomari. Vaikka kyseessä ei voida katsoa olleen sinänsä tahallinen teko, on se kuitenkin siinä määrin huolimaton ja piittaamaton, että edellä kuvatun sääntökohdan mukaan siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Kurinpitoryhmä toteaa, että tuomarin koskemattomuuden turvaamiseen tulee suhtautua erityisen suurella vakavuudella ja huolellisuudella. Viime kädessä tuomariston toimintaympäristön turvaamisella suojataan tuomarin puolueettomuutta ja siten yhtä tärkeimmistä arvoista jääkiekossa ja urheilussa yleensä.

Edellä esitetyn perusteella KeuPa HT:n Olli-Petteri Viinikaiselle määrätään kahden (2) ottelun lisärangaistus.